Hepatitis C symptomen

Veel mensen voelen zich niet ziek totdat hepatitis C de lever aantast. Pas dan worden de symptomen van leverontsteking merkbaar en ervaren mensen vage klachten en pijn aan de lever. De meest voorkomende klachten/symptomen bij de leveraandoening zijn:

  • Extreme vermoeidheid;
  • Misselijkheid of braken;
  • Verminderde eetlust;
  • Koorts;
  • Donkere urine;
  • Gewrichtspijn of spierpijn;
  • Vage klachten of pijn in de lever of buik;
  • Ontkleurde ontlasting;
  • Mentale of psychische klachten;
  • Geelzucht (een vergeling van de huid en het oogwit).

Geelzucht komt meestal voor in een later stadium van de leverontsteking. In de meeste gevallen is er bij het optreden van het symptoom geelzucht al sprake van levercirrose.

Drager van het hepatitis C virus

Als je besmet bent met het hepatitis C virus moet je voorzichtig zijn dat je de leverziekte niet overdraagt op anderen. Hepatitis C is besmettelijk via bloed-bloed contact. Je kunt gewoon uit iemands beker drinken en naar hetzelfde toilet gaan, maar pas op bij het gebruik van o.a. tandenborstels en tijdens de seks. Lees hier meer over de besmetting met hepatitis C.

Verschil in verloop
Sommige mensen hebben twee weken na de infectie met het virus last van verschijnselen, andere mensen krijgen pas na zes maanden pijn aan de lever, klachten op de plek van de buik, oververmoeidheid en last van andere symptomen. Het kan ook voorkomen dat mensen al 30 jaar hepatitis C hebben, voordat ze pas klachten ervaren.

Verloop van de leverontsteking

Bij acute hepatitis spelen er vaak nog weinig klachten. Slechts een klein deel van de patiënten met acute hepatitis (ongeveer 10 procent) krijgt last van klachten. Bij 75 tot 85 procent van de patiënten kan het lichaam het virus niet uit de lever opruimen en gaat de acute infectie over in chronische hepatitis C.

Chronische hepatitis C
Veel mensen hebben last van vermoeidheid en problemen met hun concentratie, maar het verloop en de symptomen van de chronische infectie kunnen per persoon erg verschillen. Ook bij chronische hepatitis C kan het voorkomen dat mensen pas in een later stadium vage klachten beginnen te ervaren. In een vergevorderd stadium kan de leverontsteking symptomen vertonen van leverbeschadiging, zoals geelzucht en pijn aan de lever.

Leverziekte
Bij een klein deel van de patiënten (5 tot 20 procent) met chronische hepatitis C ontstaat na circa 10 tot 30 jaar cirrose, leverkanker of leverfalen. Het is dan ook belangrijk om de ernst van chronische hepatitis C te controleren en de gevolgen voor de lever vast te stellen en dit (half)jaarlijks te herhalen.

Besmet met hepatitis C?

Hepatitis C is besmettelijk via bloed-bloed contact. Als je aan de hand van de symptomen en/of door eerder bloed-bloed contact vermoedt geïnfecteerd te zijn, kun je middels een test laten onderzoeken of je daadwerkelijk geïnfecteerd bent met het hepatitis C virus. Dit is erg belangrijk om de ernst en de gevolgen van de leverontsteking te kunnen vaststellen. Voor vragen en meer informatie kun je terecht bij een arts of verpleegkundige van een hepatitis C behandelcentrum.

Voorleesvideo