Hepatitis C besmetting

De belangrijkste wijze van overdracht van hepatitis C is via bloed-bloed contact. Hepatitis C is niet besmettelijk via speeksel en in het algemeen ook niet seksueel overdraagbaar.

Besmetting via bloed-bloed contact
Hepatitis C is dus een virus dat via het bloed overdraagbaar is. Je krijgt het als jouw bloed direct in contact komt met hepatitis C geïnfecteerd bloed. Het virus kan buiten het lichaam een aantal uur in het bloed overleven. Er zijn verschillende manieren waarop je besmetting met hepatitis C kunt oplopen. Je kunt het onder andere krijgen door:

  • Transfusies van bloed of bloedproducten met besmet bloed (vóór 1992 in Nederland of ook later in Azië, Afrika, Middellandse Zeegebied, Zuid-Amerika en Oost-Europa);
  • Besmette rietjes, naalden of shotattributen;
  • Onbeschermde seks met een persoon die hepatitis C heeft, waarbij sprake is van bloed-bloed contact;
  • Medische, chirurgische en tandheelkundige ingrepen met hergebruikte of onvoldoende gesteriliseerde instrumenten;
  • Door het laten plaatsen van piercings en tatoeages of ondergaan van accupunctuur met niet goed ontsmet materiaal;
  • Door onzorgvuldige manicure/pedicure (waarbij bloed vrijkomt) met niet goed gesteriliseerd materiaal (komt heel weinig voor);
  • Geboorte uit een moeder die met hepatitis C is geïnfecteerd (komt heel weinig voor).

Grootste kans bij besmette naalden
De kans op besmetting met hepatitis C virus is het grootst bij het gebruik van besmette naalden. Voor 1992 was de kans op besmetting in Nederland het grootst bij bloedtransfusies. In die tijd werd het bloed dat werd gegeven voor een bloedtransfusie niet gecontroleerd op de aanwezigheid van hepatitis C.

Meer over de overdracht van hepatitis C
Als je vragen hebt over hepatitis C en besmetting, ga dan altijd in gesprek met je arts, verpleegkundige of een andere zorgverlener. Je staat er niet alleen voor. Er zijn ook patiëntenverenigingen en hulporganisaties waar je terecht kunt voor contact met andere mensen die de ziekte hebben (gehad) en ondersteuning.

Hepatitis C overdracht voorkomen

Hepatitis C kan niet worden overgedragen door gewoon sociaal contact, zoals handen vasthouden, kussen en niezen. Het is dus niet mogelijk om het virus op te lopen door het gebruik van iemands glas, via speeksel of door insecten. Ook in een sauna, zwembad of op het toilet is hepatitis C niet overdraagbaar.

Er zijn een aantal adviezen waar je rekening mee kan houden om hepatitis C besmetting te voorkomen:

  • Deel geen tandenborstels, scheermesjes, scheerapparaten of andere voorwerpen waarop zich bloed zou kunnen bevinden;
  • Vrij veilig, vermijd onbeschermde seks waarbij sprake is van bloed-bloed contact;
  • Deel nooit naalden of injectiespuiten.

Besmet met het virus
Vermoed je besmet te zijn met het hepatitis C virus? Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op een infectie van de lever. Middels verschillende testen kan onderzocht worden of je geïnfecteerd bent met het virus.

Voorleesvideo