Hepatitis C behandeling

In tegenstelling tot hepatitis A en hepatitis B is er nog geen vaccinatie (inenting) mogelijk tegen hepatitis C. De behandeling van hepatitis C bestaat uit het in de gaten houden van de lever, het monitoren van het ziekteproces en het aanpakken van het virus.

Welke behandeling?
De behandeling van hepatitis C hangt af van een aantal verschillende factoren:

  • De mate van leverbeschadiging (fibrose stadium: F0-F4);
  • De ernst van de klachten en pijn aan de lever;
  • Stofwisselingsziektes zoals diabetes;
  • Aanwezigheid van andere infecties, zoals HIV;
  • Het genotype.

Het genotype
Er bestaan zeven soorten hepatitis C. Deze worden aangeduid met de cijfers 1 tot en met 7. De verschillende soorten worden 'genotypes' genoemd.

Medicatie bij hepatitis C

Bij patiënten voor wie het noodzakelijk is, kan het virus (en daarmee een deel van de hepatitis C symptomen) bestreden worden met geneesmiddelen.

De behandeling
De duur van de hepatitis C behandeling is afhankelijk van het genotype en de mate van de leverziekte (fibrose, cirrose of na transplantatie) en eventuele andere infecties.. De hepatitis C behandeling verschilt daardoor per persoon. De arts schat vooraf in en controleert ook tussentijds de effectiviteit van de behandeling.

Het doel van medicijngebruik
De medicamenteuze behandeling van hepatitis C heeft als doel dat het virus uit het lichaam wordt verwijderd. Hierdoor wordt de lever niet langer beschadigd en kan de leverontsteking verminderen. De eventueel in de lever aanwezige fibrose wordt verbeterd. Ook wordt het risico op overdracht van het virus minimaal .

Gezamenlijk beslissen
Je arts zal aangeven wanneer het nodig is om met medicijnen te starten. Als er nog geen actieve leverontsteking aanwezig is, kan de arts besluiten om de behandeling uit te stellen. Dit gaat natuurlijk in overleg. Het kan ook zijn dat er bij de patiënt privéomstandigheden zijn waardoor de behandeling wordt uitgesteld of dat iemand redenen heeft om de leverontsteking helemaal niet te behandelen.

Als iemand hepatitis C heeft maar zich niet wil laten behandelen, is het belangrijk dat de omgeving meeleeft en de beslissing van de patiënt respecteert. Steun van vrienden en familie is belangrijk zodat je er met elkaar over kunt blijven praten.

Voorleesvideo